Μείωση του κόστους κατασκευής αγροτικών κατοικιών

Μείωση του κόστους κατασκευής αγροτικών κατοικιών

Αρ. Πρωτ. 1989/05.12.2006

Προς:
- κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
- κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Είναι γνωστή η κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική περιφέρεια, με τη συνεχή μείωση, αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού, όλων όσων ηρωικά εξακολουθούν να κατοικούν στα χωριά της χώρας μας. Ανεργία, μειωμένο αγροτικό εισόδημα, έλλειψη βασικών υποδομών για εξυπηρέτηση των πολιτών (σε δρόμους, σχολεία, υγεία κτλ) έχουν οδηγήσει σε σταδιακή εγκατάλειψη των χωριών μας, και συσσώρευση των Ελλήνων πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα, με προφανή εθνικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα δημογραφικής - χωροταξικής ανάπτυξης της χώρας.
Είναι φανερό ότι για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αυτά, για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος και τα χωριά μας, χρειάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις της πολιτείας.

Χρειάζονται ισχυρά αναπτυξιακά κίνητρα για την παραμονή του αγροτικού πληθυσμού στα χωριά της Ελλάδος. Κάποια από τα κίνητρα αυτά, θα μπορούσαν να είναι η μείωση του κόστους κατασκευής αγροτικών κατοικιών -αν και εφόσον φυσικά πρόκειται για πρώτη κατοικία για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες- με τη δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών για αγροτικές κατοικίες ή με την χορήγηση άτοκων στεγαστικών δανείων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Φυσικά, εξυπακούεται ότι με τα παραπάνω κίνητρα, δεν εξαντλείται το πλέγμα των κινήτρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά σίγουρα θα είναι ένα θετικό βήμα και μία απόδειξη ότι η νέα διακυβέρνηση της χώρας, προσπαθεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της υπαίθρου, να πετύχει την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

- προβλέπεται η άσκηση πολιτικής για την μείωση του κόστους κατασκευής αγροτικών κατοικιών, μέσω της δωρεάν έκδοσης οικοδομικών αδειών για τις κατοικίες αυτές, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία κατά κύριο επάγγελμα αγρότη;

- προβλέπεται η χορήγηση άτοκων στεγαστικών δανείων για την κατασκευή αγροτικών κατοικιών, σύμφωνα με τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις;

Απαντήσεις Υπουργείων